Poradna Krmivo pro psy


Autor: | Vloženo: 25.04.2016 000 09:15 | Témata: Poradna Krmivo pro psy

Nezdravé granule

Dobrý den, zajímá mne, proč většina psů krmená granulemi umírá na rakovinu kolem 10 roku věku. Moje babička uvařila kolínka, do nich přidala kousek hovězího srdíčka a německý ovčák se dožil úctyhodných 17-ti let.

  • VšeOKrmivech

    VšeOKrmivech

    19. prosince 2016 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Je to tak, velké množství veterinářů doporučuje a prodává značky jejichž surovinové složení je pochybné. Buď nevědí co doporučují nebo vědomě prodávají krmiva která psům neprospívají. Není to vidět hned, ale během let nezdravě krmený pes je častěji nemocný a má kratší délku života.

    Změnit to mohou jenom majitelé psů tím, že své psy budou krmit zdravě. Pokud je budou krmit granulemi měli by vybírat ty s obsahem kvalitních a zdravých surovin a bez chemických přísad.

    Jak vybírat skutečně kvalitní krmiva pro psy se dočtete na tomto odkaze: https://vse-o-krmivech.cz...
    Dočtete se tam také o tom jak se nenechat ošálit prodejci krmiv, jestli měnit nebo míchat krmiva, jaké jsou skutečná náklady na krmení a více.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
  • 25. dubna 2016 - Oficiální zástupce obchodu PetDiscont.cz

    Máme několik psů a jen na granuích a ještě žádný na rakovinu neumřel. Nesmíte je totiž kupovat s supermarketech např 10kg za 200Kč.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Jana Zikmundová

      25. dubna 2016 - Jana Zikmundová

      Jde o psy krmené prémiovými granulemi. Všichni zemřeli na nádory. Pes si bohužel nemůže vybrat a tak podléhá pohodlnosti pánů. Granule budou vždy obsahovat chemické přísady proti žluknutí tuku, stabilizátory a umělé vitamíny. Ve všech granulích je popel. Copak pes jí popel?


    • antarra

      25. dubna 2016 - antarra

      POPELOVINY jsou nespalitelné části granulí, tedy čistě minerály. Pokud strčíte granule do pece o velmi vysoké teplotě a spálíte je, za několik hodin vám zbyde malá hromádka - to jsou zmíněné popeloviny. Malý obsah popelovin je žádoucí, vysoký obsah (řekněme tak nad 6-7%) je již známkou nekvalitních surovin (například z výrobků "živočišného původu" vám tam místo masa dají namleté kosti, drápy a zobáky = vysoký obsah popelovin)


    • Jana Zikmundová

      25. dubna 2016 - Jana Zikmundová

      A podle Vás jsou kosti horší než popel? To máte vidět psy, když děláme korekce kopyt koní. Jak rádi ukradnou rohovinu a tu zbaští. Nikdy jsem je neviděla baštit popel :-D Kosti jsou přirozenou součástí stravy vlků - předků psů. Kosti mají v sobě právě tolik minerálů kolik je jich potřeba, a navíc v organické formě, nikoli anorganické, kterou jim v granulích cpeme my, lidé.


    • Jana Zikmundová

      25. dubna 2016 - Jana Zikmundová

      Ještě informace o zdravotní závadnosti popelu, který vzniká spálením masa a tuku z masa, podle studií, které odkrývají příčiny vzniku rakoviny. Skutečným viníkem je spálené maso, tj. ta část porce jídla, která je zuhelnatělá díky nepřiměřenému ohřívání. Vědci zjistili, že spálené maso obsahuje separát označovaný PhIP, u kterého se ukázalo, že způsobuje různé typy rakoviny u pokusných krys. Nová zjištění byla prezentována na konferenci Americké asociace pro výzkum rakoviny, kde byly ukázány následky přidání PhIP do potravy pokusných krys: jejich slezina, prostata a střeva prodělávaly rakovinné genetické mutace už po čtyřech týdnech působení. A to ještě není vše - další důkazy dokládají, že PhIP není jedinou rakovinotvornou složkou v připečeném mase. Další takovou látkou jsou heterocyklické aminy (HCAs), které zvyšují riziko nádorů různých lidských orgánů, mezi které patří hlavně prostata, tlusté střevo, žaludek nebo prsa. Za zmínku stojí ještě další škodlivé složky s názvem polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs). Tyto vznikají z tuku, skapávajícího na topnou plochu, který se přepaluje a pak se ve formě zplodin usazuje na opékaném mase. Každopádně spálený tuk a spálené maso zuhelnatělé na popel je jedovaté a nejedná se o minerály, ale o složky které nemají být konzumovány.


    • Jarda

      2. července 2016 - Jarda

      Jana Zikmundová : Mohu dostat odkaz na vámi udávanou studii o popelovinách? Proč se udává obsah popela i v mouce a v jiných potravinách? .......... Postup při určení obsahu poela v mouce:
      V porcelánovém kelímku navážený vzorek mouky se kahanem v digestoři zuhelnatí a poté se žíhá v peci při teplotě 900 °C po dobu 30 minut. Z rozdílu hmotnosti vzorku před a po zuhelnatění a žíhání se vypočte obsah popela. Dále se vypočte obsah popela v sušině. ......................................... Opakuji, žádný popel se do krmiva nedává a to vaše plácání je stejná kravina jako když napíši že jsem potkal Elvise. Vy hnětete KRAVINY! Obsah popelovin neznamená že tam je popel!! Spálené maso je úplně něco jiného a při výrobě granulí se maso nepálí! Pletete dvě různé věci do jedné a upravujete si to dle vaší potřeby. ----------------------- Upozorňuji: nevyrábím granule, nemám psa, výroba granulí mne neživí. Já jen studoval v oboru a občas se dostanu do výroby.
      Vy jste škůdce českého chovatelství.


    • Jana Zikmundová

      3. července 2016 - Jana Zikmundová

      Jardo, co je tedy v granulích myšleno popelem, když je v obsahu napsáno - POPEL? A nepleť do toho Elvise, z toho už popel je. A on je obor výroba granulí ? :-DDD


    • Jana Zikmundová

      4. července 2016 - Jana Zikmundová

      Já jen napsala zkušenosti s granulemi vs. rakovina u psů. Jeden z pisatelů diskuse doložil i studii, která dokazuje délku života psů krmených granulemi a délku života psů nekrmených touto hydrolizovanou stravou. Naše kočka se po vysazení "superprémiových" granulí uzdravila z úporného exému. Jediný, kdo je škůdcem chovatelství jste Vy zatvrzelí krmiči granuloví a Vám podobní "odborníci na výživu". Končím tuto diskusi. Myslela jsem, že se do ní zapojí odborníci a ne plácalové. Protože nezůstává zodpovězena otázka, proč psi krmení granulemi mají nádory, které by při správném krmení neměli. Jen píšu za všechny ty chudáky, kteří kvůli Vám a Vaší umíněnosti musí tak neskonale trpět.


    • Jarda

      13. července 2016 - Jarda

      Popel v granulích je pouze teoretická hodnota. Popel se do granulí nedává. Spálené maso je opravdu problém, ale kde jste vyčetla, že se maso do granulí spaluje? ........... Nastudujte si co to je extrudování a jak se určuje obsah popela. Zatím se chováte jako ukvokaná slepice co neuznává názory jiných. Doufám, že nepracujete s lidmi. STOP, s vámi si již nemám co vysvětlit, vy jste již ukázala vše. Děkuji


    • Jana Zikmundová

      13. července 2016 - Jana Zikmundová

      Nenervujte se, škodí to zdraví a klepne Vás z toho a to by byla škoda. Ráda bych, aby tato diskuse byla vedena ve slušnosti. Pokud chcete někoho nazývat zvířecími superlativy, tak si to nechte pro doma. Jestli je někdo pro vás škůdce českého chovatelství, tak Vám musím sdělit, že většina dobrých chovatelů svým psům vaříí. Znám i chovnou stanici dogy, kde pro štěňata pořídili kozu a s sebou k novým majitelům dostávají zamražené kozí mléko. A jací jsou to čímani.


  • 25. dubna 2016 - Oficiální zástupce obchodu SpokojenyPes.cz

    Dobrý den,
    to je velice individuální. Záleží na zdravotním stavu psa i na složení granulí a od kdy byl takto krmen. Jsou krmiva za cenu 20Kč za kg nebo za 100kč za kg, i více. Je nutné dobře volit krmivo. Určitě neplatí, že pes, který dostává granulované krmivo umírá na rakovinu.
    Pokud máte zájem o doporučení vhodného krmiva, napište mi prosím na email [email protected].

    Hezký den
    Vránová Denisa
    SpokojenyPes.cz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Jana Zikmundová

      25. dubna 2016 - Jana Zikmundová

      Dobrý den,
      psy má moje švagrová a tchyně. Kupují ty nejlepší, bohužel nezapamatovala jsem si značku. Všichni psi skončili s nádory. Teď mají nové psy a stejné granule. Já mám kočky. Jedna trpěla ekzémem na hřbetě a ostatní měly matnou srst. Vystřídali jsme veterináře, masti, vitamíny a situace se zhoršovala. Léčitel mi poradil, že jediným řešením je návrat k tak přirozené stravě, jak jen to jde. Po vysazení prémiových granulí, jsme přešli na vařené vnitřnosti s malým množstvím svaloviny. Dále žloutky a plnotučné zakysané výrobky. Do týdne byl ekzém pryč a teď má nádherný hedvábný kožíšek. Ke granulím se již nevrátíme. Krmili jsme Purinou ONE. Kdyby si psi a kočky mohli vybrat, nevolili by granule to mi věřte.


    • Jarda

      2. července 2016 - Jarda

      PURINA - vyrábí výrobní potravinářský řetězec Nestlé, Royal Canin a Pedigree vyrábí MARS.


  • Zvireci-Potreby.cz

    Zvireci-Potreby.cz

    26. dubna 2016

    Dobrý den,
    vyvarovat se nákupu granulí ze supermarketů je hlavní věc, kterou by měl chovatel uvědomit pokud chce mít psa co nejdéle. A hlavně číst složení krmiva !!!


    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (1)
    • Jana Zikmundová

      26. dubna 2016 - Jana Zikmundová

      Stále si melete svou. V každěm extrudovaném krmivu jsou nežádoucí látky. Chápete? V každém. Pro psa je to nenormální krmivo. Jednou se o tom bude psát, ale ještě nepřišla ta správná doba.


    • Pavel M.

      27. dubna 2016 - Pavel M.

      Máte pro své tvrzení "většina psů krmených granulemi umírá do 10let" nějakou podporu ve formě statistiky? Jinak jsou to jen nepodložené kydy. Krmíme naši fenku granulemi - poměrně kvalitními - kdykoliv jsme zkoušeli z úsporných důvodů přejít na jiné, okamžitě se to projevilo na srsti a stolici. Takže si troufám tvrdit, že opravdu záleží na vkvalitě ne jen na faktu, že se jedná o "granule"


  • Redakce, vse-o-krmivech.cz

    Redakce, vse-o-krmivech.cz

    2. května 2016

    Dle vědecké studie prováděné v Belgii žili psi krmení komerčními krmivy v průměru 10 let a 5 měsíců, psi krmení doma připravovanou stravou žili 13 let a 1 měsíc. Více o rozdílech ve způsobu krmení zde: http://vse-o-krmivech.cz...

    Ne všichni držitelé psů ale mohou krmit svého miláčka doma připravovanou stravou a jsou odkázáni na komerční krmiva. Jak poznáte jejich kvalitu, hodnocení, výběr a porovnáni krmiv naleznete na nezávislém nekomerčním portálu: vse-o-krmivech.cz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Jana Zikmundová

      2. května 2016 - Jana Zikmundová

      Děkuji za studii. Pokud se jedná o granule, chybí zde plnohodnotné tuky. Ty jsou nahrazeny tuky ztuženými, pro tělo úplně bezcenými. Dále jsou obohaceny umělými vitamíny a minerály. Je to jako by vám někdo vzal 200 korun a vrátil vám 20 haléřů.

      Doma připravená strava je hotová za minutku. Pokud předpokládám, že jsou tu dodavatelé krmiv se 100% masovým podílem, jako jsou konzervy, nebo do tvaru salámku plněné polotovary. Musí se však jednat o výrobce, jakými je Animonda, nebo Falco. Prostě maso a vnitřnosti bez přídavku čehokoli. Pokud není čas, dáme psovi maso z konzervy. Pokud je čas, uvaříme hrst kolínek (když jich uvařím víc, mohou být v ledničce do dalšího krmení), přidáme vaječný žloutek a část konzervy. To by jste koukali, jak vše hafík zfutruje.

      Cenové srovnání: Prémiové granule vyjdou u velkých plemen na cca 2500,- kč za měsíc. Pokud koupím konzervu od Falco "MAX 1/2 kuřete 1200g" která stojí 58 kč a vím, že královsky zkrmím celou konzervu a zbude i na kočku, stojí mne toto krmení 1740 kč na měsíc. Oproti granulím ušetřím 760 kč. Pokud ji nastavím kolínky, vyjde na 2 dny jedna. To je pak úspora vyšší a vím, že jsem pejskovi nezkrátila život svou leností.


    • nada

      5. října 2016 - nada

      ve stravě pro vaše zvířata je totální nedostatek vápníku, minerálních látek,krom toho alergeny/ kuře, pšeničná mouka v těstovinách/...
      zkuste si najít a nastudovat něco o barfování..


  • 4. července 2016 - Oficiální zástupce obchodu PetDiscont.cz

    Jardo, myslím, že jste to vysvětlil tak odborně a přitom pochopitelně pro laika, že jakékoliv další doplňování je zbytečné.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • redakce

    redakce

    4. července 2016

    Co jsou plnohodnotné tuky?
    Pokud vás to zajímá, podívejte se zde:
    http://vse-o-krmivech.cz...

    Správně složené doma připravované krmivo může být pro psy to pravé - za předpokladu, že majitel ví co musí obsahovat, aby pes netrpěl nedostatkem někerých živin.

    Hafíci většinou zfutrují vše. Bohužel včetně některých granulí renomovaných značek jejíž obsah obilovin je předurčuje spíše ke krmení slepic nebo prasat. Na druhé straně ne všechny granule ze supermarketu jsou špatné.

    Pokud se psovi občas přidají kolínka k masu a zelenině tak je vše v pořádku. Pokud ale jsou hlavní surovinou krmení, tak to psovi moc prospěšné není.

    Je důležité zachovávat objektivitu. Kvalitní granule s vysokým obsahem masa a zeleniny, bez přidatných chemických látek jsou pro psa lepší než špatně složené domácí krmení.
    Podívejte se z čeho jsou jednotlivé granule složeny a porovnejte jejich kvalitu:
    http://vse-o-krmivech.cz...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Jana Zikmundová

      13. července 2016 - Jana Zikmundová

      Plnohodnotné tuky jsou nenasycené mastné kyseliny, které nebyly vystaveny oxidaci a příliš vysoké teplotě. Jejich význam je pro psy stejný, jako pro lidi. Pokud tuk žlukne, je pro organismus škodlivý. A protože jsou tuky ze všech živin nejvydatnější zdroje energie, je nutné je konzumovat čerstvé. Toho si jsou výrobci granulí vědomi, proto musí tuky před oxidací zabezpečit chemickou cestou.

      Mastné kyseliny jsou součástí mnoha biologicky důležitých látek, jakými jsou například glykolipidy. Ty mají důležitou funkci v nervové tkáni. Další důležitou látkou jejíž součástí jsou mastné kyseliny jsou eikosanoidy, ty působením složitějších procesů ovlivňují například svalový stah, srážení krve, bolest či například zánět.

      Pokud to shrnu, neobejdeme se bez tuků my ale ani psy. A to - rostlinných za studena lisovaných a živočišných s tepelnou úpravou, ne však přepálených.


      "Hydrolyzovaný protein je kvůli způsobu zpracování kontroverzní látka. Proces chemické nebo enzymatické hydrolýzy je daleko od představ, které mnozí lidé považují jako “přírodní”. Proto je široce kritizován zastánci přírodního krmení." Nemám co dodat. Tolik výňatek z http://vse-o-krmivech.cz...

      Nechci se hádat a vím že mezi oponenty je spousta prodejců, kterým jsem šlápla na kuří oko. Chtěla jsem jen poukázat na vzájemný vztah krmné granule vs. rakovina. Od té doby, co se v naší rodině začalo krmit granulemi doporučovaných značek "odborníky na výživu" všichni psi zemřeli na rakovinu v cca 9-10 letech. Nádory je postihly cca o 3 roky dříve, tedy v 6 letech. Je nutné si uvědomit, jaký je to byznys. Valné většině výrobců jsou Vaši psi naprosto ukradení. Jen zpracovávají biologický odpad z jatek.

      Píšu za Dara, Deryčka, Filípka ... kteří jsou už v psím nebi.


  • Renata Ducarova

    Renata Ducarova

    14. července 2016

    Mam labradora 11let,krmim ho granulemi a masem,nozkami atd.Ma fenka umřela na rakovinu dělohy za dob totality,kdy zadne granule nebyly. Další fenka také posla a byla krmena stridave,granule a varene maso. Pripada mi to jako naprosta blbost,porisuzovat vse granulim.Ale jen granule nedoporucuji. Ma dcera ma rigzbecka a vari mu vse. Granule vůbec nedava. Tak si vyberte!

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
  • sysifos

    sysifos

    31. července 2016

    No ono jde taky o to jestli je to vždy rakovina, veterináři toto uvádějí i v případě když si nejsou jistí a taky je to nejjednodušší- prostě osud!! nikdo si nic nemusí vyčítat. Taky krmím granulema (pečené Magnusson popř. Platinum, TOTW) a doufám že je to co nejmenší zlo. Pokud vet. a prodejci budou doporučovat jen granule ze kterých mají největší zisk tak to bohužel vždy odnesou jen ty zvířata

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.